Pokud chtějí investoři investovat do lídrů v těžebním průmyslu zlata, tak by výbornou investicí mohla nabízet společnost Newmont (ticker:NEM). Akcii této společnosti investoři nakoupí za 60 $ kus. Její odhadovaný zisk na akcii je 4,15 $ v roce 2021 a výnos 2,7 %. Přitom S&P 500 by ve stejném roce mělo posílit pouze o 1,6 %. Srpnové maximum této akcie bylo 72 $, což by znamenalo více než 20% zisk pro investory, kdyby se tato akcie dostala na stejné hodnoty.

Newmont váže své dividendy na ceny zlata, takto v říjnu posílil výplaty svých dividend o 60 %. Roční volné cashflow společnost vidí ve výši víc než 3 miliardy $ ročně při udržení současných cen zlata. To by znamenalo 6 % výnos volných peněžních toků.

U investorů panují obavy, že doly, ve kterých se zlato těží budou plýtvat svými aktivy avšak společnost Newmont očekává, že si udrží svou těžbu zlata po desetiletí a dále, která nyní činí šest milionů uncí, nebo i více. Zářnou budoucnost pro svou společnost vidí i ředitel Newmontu, Tom Palmer Barron’s, který v říjnu tohoto roku prohlásil, že „Naše portfolio je na cestě“ čímž vyjádřil svůj pozitivní výhled pro jak společnost Newmont a její cenu akcií tak těžbu zlata celkově. 

Zlato může sloužit jako dobrá alternativa k v posledních letech nízko výnosným dluhopisům. To si například myslí i Joe Foster, manažer portfolia fondu VanEck International Investors Gold (INIVX), který nedávno napsal, že mezi alternativními aktivy nemá žádný „zavedenou historii zásob bohatství“.