dollar

Podle amerického ministra financí Stevena Mnuchina to bude Federální rezervní systém, kdo sehraje zásadní roli v opatřeních na podporu americké ekonomiky.

Americká centrální banka (Fed) chystá podnikatelskému sektoru poskytnout půjčky v objemu až čtyř bilionů dolarů, aby přežil bezprostřední následky koronavirové pandemie. Ministr financí Steven Mnuchin uvedl, že půjčky mají pomoci malým, středním i velkým podnikům přežít prvních devadesát až sto dvacet dní po zavedení drastických epidemiologických opatření.

Úvěrový program bude mimo jiné zahrnovat úvěry pro malé podniky, kterým pomohou uhradit mzdy zaměstnancům a udržet tak zaměstnanost. Peníze pokryjí zhruba padesát procent měsíční mzdy. Firmy, které se zaměstnance nepropustí, nebudou muset peníze vracet.

Dále rozšířené plnění v rámci pojištění v nezaměstnanosti pro lidi, kteří v důsledku pandemie ztratí práci. Na své si přijdou také americké domácnosti, které obdrží od vlády jednorázovou dávku. Ta bude činit průměrně tři tisíce dolarů u čtyřčlenné domácnosti. Vzhledem k tomu, že program Fedu má řešit bezprostřední následky koronavirové krize, další peníze se chystá uvolnit Kongres, a to až do výše 500 miliard dolarů. To v případě, kdy by došlo k faktickému zastavení amerického hospodářství na delší než očekávanou dobu.

2 KOMENTÁŘE

Comments are closed.