Nálada německých spotřebitelů se kvůli koronaviru prudce zhoršila. Její index na duben se tak propadl na nejnižší úroveň od roku 2009. Oznámil to dnes institut GfK. Údaje signalizují útlum spotřebitelských výdajů, které se v posledních letech staly stabilním a spolehlivým zdrojem růstu německé ekonomiky.

Index spotřebitelské nálady na duben klesl na 2,7 bodu z březnových 8,3 bodu. Propad byl mnohem výraznější, než očekávali analytici. Ti dubnovou hodnotu indexu, který je založen na průzkumu mezi zhruba dvěma tisíci Němců, odhadovali v průměru na 7,1 bodu, uvedla agentura Reuters.

Průzkum institutu GfK ukázal výrazný pokles očekávání spotřebitelů ohledně vývoje jejich osobních příjmů i ohledně vývoje celé ekonomiky. Zhoršila se rovněž ochota spotřebitelů utrácet.

„Maloobchodníci, výrobci a poskytovatelé služeb se musejí připravit na recesi,“ uvedl výzkumný pracovník GfK Rolf Bürkl. „Maloobchod jako celek čelí obtížnému období,“ dodal. Upozornil nicméně, že v důsledku koronaviru nyní zažívají výrazný nárůst tržeb obchody s potravinami a lékárny.

Šíření koronaviru tvrdě zasáhlo rovněž náladu v podnikatelském sektoru. Institut Ifo ve středu oznámil, že jeho index podnikatelské nálady v Německu se v březnu propadl nejníže od roku 2009. Jeden z ekonomů Ifo předpověděl, že německá ekonomika letos patrně vykáže pokles o pět až 20 procent, podle toho, jak dlouho potrvají restriktivní opatření, která jsou reakcí na šíření koronaviru.

Dnes institut Ifo oznámil, že nálada mezi německými exportéry se dostala rovněž na nejhorší úroveň od roku 2009. Její index se v březnu propadl na minus 19,8 bodu z únorových minus 1,1 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od sjednocení Německa před téměř 30 lety. „Koronavirová pandemie brzdí světový obchod,“ uvedl šéf Ifo Clemens Fuest. „Německo to jako exportní země pocítí obzvlášť silně,“ dodal.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

 

Zdroj: ČTK

2 KOMENTÁŘE

Comments are closed.