wall street

Podle některých analytiků je současná nízká úroveň akciových indexů zejména na amerických burzách jen dočasná. A až pandemie koronaviru skončí, můžeme se těšit na největší akciovou rally v historii.

Pro toto přesvědčení prý existuje hned několik důvodů, ať už jde o nízkou atraktivitu alternativních aktiv nebo silný impuls, který na trhy vyslal Federální rezervní systém. Prvně je třeba si uvědomit, že akcie a dluhopisy jsou konkurenční aktiva. Jestliže Fed udrží úrokové sazby nízko, očekávaný výnos u dluhopisů bude nižší než u akcií.

Historie nás také učí, že když centrální banky zvětšují objem svých bilancí, tedy zvětšují objem peněz vydaných do oběhu, nemalá část z nich míří na akciové trhy, kde podporují poptávku. Výsledkem je růst ceny akcií. A objem bilance Fedu se má zvětšit podle odhadů na 6 až 8 bilionů dolarů. Analytici rovněž předpokládají, že brzy po skončení pandemie se z akciových trhů vytratí medvědí nálada, v důsledku čehož bude dále sílit nákupní horečka.

V neposlední řadě je třeba vzít v potaz, že spotřební výdaje domácností tvoří až 70 procent amerického HDP. Jakmile tedy vláda uvolní své restrikce, lidé opět začnou utrácet, což se projeví v růstu ziskovosti společností, a tedy posílení jejich akcií. A konečně by svou roli mohli sehrát také senioři, kteří budou nemalou část svých úspor umisťovat do akcií, u nichž budou očekávat vyšší výnos než například u vládních dluhopisů.

1 komentář

Comments are closed.