Rohde & Schwarz, zisk

Firmě Rohde & Schwarz (R&S), která ve Vimperku vyrábí komunikační a měřicí zařízení, se v hospodářském roce od července 2023 do letošního června zvýšil zisk po zdanění o 145 procent na 246,40 milionu Kč. Tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb byly 1,66 miliardy Kč, v meziročním srovnání jsou o 2,5 procenta vyšší. V následujícím hospodářském roce k červnu 2025 firma ale očekává pokles hospodářského výsledku. Uvádí to ve výroční zprávě.

Vliv externích faktorů na hospodářský výsledek

„Loňský hospodářský rok byl extrémní z pohledu vyššího růstu nákladů než výnosů působením různých externích vlivů, jako byly cena elektřiny, plynu a inflace. Tyto vlivy byly promítnuty do narovnání hodinových sazeb. Zvýšení zisku bylo způsobeno tím, že prognóza pro letošní rok se nepotvrdila, inflace byla nižší, opatření na snížení nákladů efektivní a růst výnosů vyšší, než bylo očekávání,“ uvádí R&S ve zprávě.

Rekonstrukce a investice do výrobních prostor

Společnost Swietelsky dokončila v květnu pro R&S rekonstrukci tří průmyslových hal zhruba za 50 milionů korun. V nich firma vyrábí měřicí a vysílací techniku. Přibyly kancelářské a výrobní prostory. Jednu halu rozšířila o ocelovou přístavbu, kde budou nakládací prostory.

V minulém hospodářském roce společnost investovala 858.000 Kč na výstavbu solárního systému na střeše budovy firemní školky a do systému bezdrátového ovládání světel 237.000. V příštím roce chce investovat přibližně 185 milionů Kč do výrobních zařízení.

Zvýšení platů a kolektivní smlouva

Ve firmě pracuje přes 900 lidí, kterým od letošního 1. července zvýšila mzdy o 5,65 procenta. Zvyšování platů vzešlo z dohody mezi vedením firmy a odbory, v nichž je přes 200 zaměstnanců. Průměrná hrubá mzda v minulém obchodní roce byla 45.660 Kč. Zvyšování platů je zakotveno v kolektivní smlouvě 2022 až 2025. Od roku 2022 i se započítáním letošního navýšení vedení R&S zvedlo platy zaměstnancům celkem o více než 21 procent.

Vimperský Rohde & Schwarz působí na trhu od roku 2001. Zaměřuje se na vývoj a výrobu měřicích a vysílacích přístrojů, jako jsou osciloskopy, signální generátory nebo spektrální analyzátory. Výrobou pokrývá třetinu celkové produkce mateřského technologického koncernu Rohde & Schwarz. Koncern má centrálu v Mnichově, prodejní a servisní síť ve více než 80 zemích a obrat zhruba tři miliardy eur (asi 76 miliard korun).

Zdroj: čtk