euro, eu, čr

Asociace exportérů je dlouhodobě pro přijetí eura. Česko by ho ale mělo zavést v momentě, kdy se ekonomická situace v zemi stabilizuje. ČTK to dnes řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Přijetí eura by podle něj přineslo významné úspory na konverzních poplatcích nebo by zjednodušilo účetnictví.

Euro – Výhody a Rizika

„Asociace exportérů je dlouhodobě příznivcem přijetí eura, což má racionální důvody. Členství v eurozóně přinese významné úspory na konverzních poplatcích, výsledky společností nebudou ovlivňovány kurzovými vlivy ani ataky spekulantů, plánování bude snadnější a předvídatelnější, zjednoduší se účetnictví firem a usnadní cestování do zahraničí,“ řekl Grund.

Přesto je ale podle Grunda potřeba myslet také na negativní aspekty eura. Patří mezi ně například to, že v případě krachu jednoho z členský států se ostatní země EU podílejí na krytí jeho dluhu. V té souvislosti poukázal na finanční problémy Řecka. „A Řecko není zdaleka jediným ekonomickým potížistou. Ohroženy jsou i mnohem větší ekonomiky na jihu i západě EU,“ doplnil.

Dalším z negativních aspektů eura je podle Grunda ztráta možnosti použít kurz české koruny k regulaci ekonomiky. „A v této situaci, ve které se ČR nachází by se jednalo o zásadní problém, který by mohl přinést fatální dopady,“ uvedl.

Cesta k Přijetí Eura

Navzdory tomu je ale asociace pro přijetí eura. „Asociace exportérů doporučuje s přijetím eura počkat do okamžiku, kdy se stabilizuje ekonomická situace u nás doma a ekonomika se dostane na růstovou trajektorii. Pak budeme moci vstoupit do eurozóny jako hrdý a rovnocenný partner členů tohoto klubu,“ řekl Grund.

Debata o zavedení eura zesílila po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla, podle kterého je společná evropská měna logickou budoucností. Vyzval k tomu, aby Česko začalo dělat konkrétní kroky k zavedení eura. Česko se k přijetí společné měny zavázalo ve smlouvě o vstupu do EU v roce 2004. Z deseti států, které tehdy do EU vstoupily, euro dosud nepřijaly Česko, Polsko a Maďarsko.

Debatu o přijetí eura od projevu Petra Pavla provázejí rozporuplné výroky vládních představitelů i názory politiků. Například podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nemá přijetí společné evropské měny nyní smysl řešit, řekl už dříve.

Zdroj:čtk