německá vlajka, německé firmy

Německé firmy nadále považují za největší riziko pro své podnikání vysoké ceny energie a surovin. Jejich obavy však v tomto směru polevují, čím dál více je naopak trápí nedostatek pracovních sil a růst mzdových nákladů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK).

Německé firmy a jejich rizika

Vysoké ceny energie a surovin podle průzkumu vnímá jako riziko 65 procent německých podniků. To představuje pokles ze 72 procent na začátku roku. Podíl podniků, které považují za riziko nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, naopak vzrostl na 62 procent ze 60 procent. Vrátil se tak na dosavadní maximum z podzimu 2018, píše DIHK.

„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je nyní druhým největším podnikatelským rizikem pro firmy,“ uvedl člen vedení DIHK Ilja Nothnagel, který je zodpovědný za ekonomické analýzy. „Vzhledem ke stárnoucí společnosti nedostatek kvalifikovaných pracovníků v budoucnosti zůstane významným strukturálním problémem pro podniky,“ dodal.

DIHK rovněž potvrdila, že v letošním roce počítá se stagnací německé ekonomiky. „Stále tu nejsou známky širšího oživení,“ uvedl Nothnagel. Německé podniky sice podle něj v době negativních dopadů vysokých cen energie, rostoucích úrokových sazeb a války na Ukrajině prokázaly pozoruhodnou odolnost, výhled pro příštích dvanáct měsíců však zůstává „celkově neutěšený“.

Vyhnutí technické recesi

Spolkový statistický úřad koncem dubna ve svém rychlém odhadu uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa v prvním čtvrtletí stagnoval po poklesu o půl procenta v předchozích třech měsících. Německo se tak těsně vyhnulo takzvané technické recesi, která se obvykle definuje jako nejméně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německá vláda v dubnu zlepšila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,4 procenta z dříve předpovídaných 0,2 procenta. Odhad růstu na příští rok však zhoršila, a to na 1,6 procenta z 1,8 procenta očekávaných do té doby. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Zdroj: ČTK