koruna česká, tisíc korun, Palacký

Vládní opatření zajistila nižší cenu elektřiny

Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu oproti říjnu o 1,2 procenta a meziročně o 16,2 procenta. Celková cenová hladina tedy po měsíční pauze opět zrychlila svůj růst. Částečně k tomu přispěla i loňská nižší srovnávací základna, kdy došlo k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Ceny elektřiny byly vlivem vládních úsporných opatření v listopadu meziročně nižší o 23,4 procenta a ceny zemního plynu zrychlily svůj růst na 139 procent.

Premiér Petr Fiala (ODS) v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že mírné navýšení tempa inflace bylo očekávané a odpovídá predikcím. „Inflace je ale nižší, než byla v září, jen to ukazuje stagnaci, kterou jsme předpokládali,“ uvedl. V příštím roce by podle něj měla inflace výrazněji klesat. „Protiinflační opatření, která děláme, skutečně fungují. Trend, který teď v ČR máme, je i přes toto drobné navýšení správný,“ dodal Fiala.

Největší vliv na výši inflaci má zdražování potravin

Inflaci nyní pohání zejména zdražování potravin, které meziročně zdražily o 27,1 procenta. Vyšší byly zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent, olejů a tuků o 41 procent, brambor o 42 procent a cukru o 109 procent. Ceny zboží v listopadu úhrnem meziročně vzrostly o 18,5 procenta a ceny služeb o 12,7 procenta.

Data z minulého měsíce předčila očekávání

Listopadová inflace byla o 2,6 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) ve své podzimní prognóze. „Hodnota inflace v listopadu byla stejně jako v předchozím měsíci značně ovlivněna započtením dopadu vládních opatření na pomoc s vysokými cenami energií do cenového vývoje. Bez těchto opatření by listopadová inflace byla o 3,6 procentního bodu vyšší,“ upozornil ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Analytici varují před tím, že vysoké hodnoty inflace zůstanou i v příštích měsících. „V prvním čtvrtletí příštího roku je i nadále nutné počítat s velmi vysokým meziročním růstem cenové hladiny a k viditelnějšímu zpomalování inflace začne docházet teprve ve druhém čtvrtletí. V souhrnu je však podle mě nutné počítat s tím, že vysoká inflace bude negativně dopadat na příjmy i spotřebu domácností po větší část příštího roku,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zdroj: ČTK