Podle Organizace pro výživu a zemědělství spadající pod OSN ceny potravin v únoru klesly po čtyřech měsících nepřetržitého růstu. Za únorovým propadem je pokles poptávky po potravinách v důsledku šíření nového typu koronaviru.
Ceny potravin v únoru meziměsíčně klesly průměrně o jedno procento. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) cenový index potravin měří na komoditním koši, složeném z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Největší meziměsíční pokles zaznamenala cena rostlinného oleje, a to o 10,3 procenta. Mléčné výrobky naopak zdražily o 4,6 procenta, když ceny vzhůru táhl především sýr v důsledku snižujících se exportů z Nového Zélandu a Austrálie.
Za poklesem cen potravin stojí především epidemie nového typu koronaviru, která způsobila pokles poptávky po potravinách a zemědělských produktech. Koronavirus měl pak podle FAO největší přímý dopad na cenu masa, která v únoru oproti lednu klesla o dvě procenta.
FAO rovněž upravila svou předpověď produkce obilovin pro tento rok, a to směrem vzhůru. Loni se na světové trh dodalo 2 719 miliard tun obilovin, což bylo o 2,3 procenta více než v roce 2018. V letošním roce by mohl být přírůstek o něco nižší.