evropská unie
evropská unie

Hospodářský výkon eurozóny se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 12,7 procenta v porovnání s obdobím od dubna do června. Hrubý domácí produkt celé Evropské unie pak ve stejném kvartále vzrostl o 12,1 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Jedná se prakticky o vymazání hospodářského propadu, kterému evropská sedmadvacítka i eurozóna čelily ve čtvrtletí druhém.

Přesto se evropská ekonomika stále nachází v recesi, pokud vyjdeme z meziročního srovnání. A to o přibližně čtyři procenta. Evropská unie i země platící eurem se totiž do hospodářského poklesu dostaly už v prvním letošním kvartále, ačkoli naprostá většina protiepidemických opatření začala negativně působit až během dubna a května.

Nejsilnější mezikvartální růst vykázala Francie, jejíž ekonomika zpevnila o 18,2 procenta. Následovalo Španělsko (16,7) a Itálie (16,1). Největší evropská ekonomika, Německo, mezičtvrtletně vzrostla o 8,2 procenta. Nejnižší meziroční propad vykázala Litva (o 1,7 procenta) a Lotyšsko (3,1).