čnb, česká národní banka

Stabilitu úrokových sazeb naznačovali v uplynulých týdnech členové bankovní rady s tím, že ke zvýšení úroků dojde nejdříve v letošním druhém pololetí, tedy později, než předpokládá prognóza z dílny samotné centrální banky. Lze sice konstatovat, že výkon HDP i růst mezd byly v závěrečném čtvrtletí loňského roku vyšší, než ČNB čekala a totéž platí také o inflaci za letošní první dva měsíce, nejistoty spojené s pandemií ale hovoří proti předčasnému zpřísňování měnové politiky.

Bankovní rada ovšem při svém rozhodování čelí smíšeným faktorům, neboť jestliže nejistoty spojené s pandemií hovoří proti spěchu při zpřísňování měnových podmínek, tak zprávy ze samotné ekonomiky vyznívaly v uplynulých týdnech převážně ve směru vyšších inflačních rizik.

HDP České republiky vykázal v závěrečném čtvrtletí loňského roku nečekaný mezikvartální růst a silněji, než se čekalo, rostla v závěru roku 2020 také průměrná mzda v české ekonomice. Leden a únor pak přinesly silnější růst spotřebitelských cen, než čekala prognóza ČNB a nad očekáváním centrální banky se také držely ceny průmyslových výrobců.

Na druhou stranu je kurz koruny o něco silnější, než centrální banka předpokládala pro letošní první čtvrtletí, což samo o sobě měnové podmínky v tuzemské ekonomice zpřísňuje, aniž by ČNB musela hýbat se svými úrokovými sazbami a k samovolnému zpřísnění finančních podmínek došlo také skrze růst výnosů vládních dluhopisů, jenž byl pozorován v uplynulých týdnech.

Únorová prognóza z dílny ČNB pro letošní rok předpokládá trojí zvýšení úrokových sazeb, přičemž tato série by měla být zahájena již ve druhém čtvrtletí. Nejistoty spojené s pandemií ale s veškerou pravděpodobností povedou k tomu, že bankovní rada přikročí ke zvyšování úroků později, než jí radí stávající prognóza.

ČNB ve své prognóze očekává, že repo sazba se ze stávající úrovně 0,25 % ke konci letošního roku vyšplhá na úroveň 1,00 %. Osobně očekávám, že bankovní rada ponechá úrokové sazby beze změny i v letošním druhém čtvrtletí. Dovedu si představit, že ČNB letos zvýší své úroky dvakrát, stejně tak je ale možné, že úroky letos zůstanou beze změny.

V základním scénáři pravděpodobného vývoje měnové politiky pro letošní rok pracuji s pouze jedním zvýšením úrokových sazeb ČNB, a to v závěrečném čtvrtletí. Repo sazba by tak koncem letošního roku mohla dosáhnout úrovně 0,50 % s výhledem na další růst v průběhu roku 2022.

Zásadním faktorem, jenž povede kroky ČNB, bude vývoj na poli pandemie a zde do dalších měsíců existuje i nadále výrazná nejistota.

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE