Finanční a investiční skupině CFIG stoupl v loňském roce meziročně čistý zisk o 29 procent na 76 milionů korun.

Finanční a investiční skupině CFIG stoupl v loňském roce meziročně čistý zisk o 29 procent na 76 milionů korun. Aktiva skupiny vzrostla loni o 38 procent na 1,63 miliardy korun. CFIG, která má sídlo v Pardubicích, o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Vinu nese válka

Vedení skupiny CFIG hodnotí rekordní výsledky pozitivně, avšak podle zakladatele společnosti Martina Chovance mohly být finanční výsledky minimálně dvojnásobné, kdyby nebyl trh zasažen válkou na Ukrajině a ekonomickou krizí. Vlastní kapitál skupiny vzrostl o 15,1 procenta na 425 milionů Kč.

„Jde o náš rekordní rok. Dokázali jsme vždy reagovat na vnější vlivy, které i v současné chvíli stále ovlivňují trhy, na kterých jsme nejvíce aktivní. Jde především o nárůst úrokových sazeb, inflaci a další faktory způsobené ekonomickou situací v ČR a válkou na Ukrajině. Nebýt těchto vlivů, tak jsme náš zisk minimálně zdvojnásobili,“ uvedl Chovanec.

Nárust zájmu díky válce

Úvěrové portfolio dceřiné společnosti CFIG Credit vzrostlo o 46 procent na 1,718 miliardy Kč. „Ochlazení úvěrového trhu, které přišlo začátkem roku, především kvůli válce na Ukrajině, se poměrně rychle překlopilo ve výrazný nárůst zájmu o naše finanční produkty v druhé polovině roku,“ doplnil ředitel retailového financování CFIG Credit Jakub Šulc.

CFIG je česká finanční a investiční skupina, která primárně zaměřuje své aktivity do oblastí financování, prodeje a výkupu nemovitostí a správy pohledávek. Dále se věnuje investicím do umění prostřednictví společnosti CFIG Arts a budování sbírky českého umění. Společnost působí na trhu od roku 2012.

zdroj: ČTK