inflace, recese, ekonomika, eu

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve čtvrtém čtvrtletí sníží o 0,1 procenta. Pokles vykáže už druhé čtvrtletí za sebou, takže ekonomika eurozóny vstoupí do první recese od pandemie covidu-19. Vyplývá to z průzkumu, který mezi analytiky provedla agentura Bloomberg. Začátkem příštího roku pak analytici očekávají mírné hospodářské oživení.

Německo a Eurozóna

„Přetrvávají značné překážky (pro hospodářský růst), zejména ty, které pramení z masivního zvyšování úrokových sazeb,“ uvedl analytik Jörg Angelé ze společnosti Bantleon Bank.

Za hospodářským útlumem eurozóny stojí zejména Německo, které je největší ekonomikou, kde se platí eurem. Německá ekonomika se potýká s útlumem ve zpracovatelském sektoru. Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg předpokládají, že HDP Německa ve čtvrtém čtvrtletí klesne o 0,2 procenta. Vedle slabé zahraniční poptávky se německá ekonomika nyní potýká i s negativními důsledky rozpočtové krize.

Statistický úřad Eurostat minulý týden oznámil, že HDP eurozóny se ve třetím čtvrtletí snížil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 procenta vzrostl. Stejně se podle Eurostatu vyvíjel HDP v Německu.

Ekonomika a její výhled pro Eurozónu

Evropská centrální banka (ECB) loni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci. Letos v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila a předpokládá se, že sazby ponechá beze změny také tento týden.

Inflace v eurozóně se loni postupně vyšplhala až na rekordních 10,6 procenta. Za listopad už podle předběžných údajů činila pouze 2,4 procenta, takže se nacházela nedaleko dvouprocentního cíle ECB.

zdroj: čtk