dolar, usa, rust, zamestnani

Americký dolar dnes na devizových trzích posiluje po zprávě o květnovém vývoji spotřebitelské nálady ve Spojených státech. Je přitom na cestě k prvnímu týdennímu zisku po dvou týdnech poklesu po sobě. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:30 SELČ přidával asi 0,1 procenta na 105,32 bodu.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v květnu

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v květnu klesla na šestiměsíční minimum, přispěly k tomu obavy domácností ohledně vývoje inflace, nezaměstnanosti a úrokových sazeb, ukázaly předběžné výsledky průzkumu Michiganské univerzity. Výhled inflace na příštích pět let se zvýšil ze tří na 3,1 procenta.

Dolar podporován komentáři šéfky Fed v Dallasu

Dolar podpořily také komentáře šéfky Federální rezervní banky v Dallasu Lorie Loganové, uvedla s odkazem na analytiky agentura Reuters. Podle Loganové není jasné, zda je měnová politika dostatečně přísná na to, aby snížila inflaci na dvouprocentní cíl Fedu, a že je příliš brzy na snižování úrokových sazeb. Fed, který v USA plní roli centrální banky, se skládá z dvanácti Federálních rezervních bank.

Euro k dolaru ve stejný čas odepisovalo 0,1 procenta a pohybovalo se kolem 1,0774 USD. Japonský jen k dolaru ztrácel 0,2 procenta a k eura odepisoval zhruba 0,1 procenta. Japonská měna je na cestě ke čtvrtému poklesu za tento týden.

Zdroj: čtk