mercedes-benz, praha

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil francouzské skupině RCM, která provozuje autosalony čtyř značek ve Francii, Belgii a Švýcarsku, koupit pražského prodejce Mercedes-Benz Praha. Firma je autorizovaným prodejcem této značky v Česku a patří do skupiny Mercedes-Benz. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě.

Společnost RMC

„Společnost RCM je součástí nadnárodní podnikatelské skupiny, která se zabývá maloobchodním prodejem automobilů značky Mercedes-Benz, Toyota, Lexus a Porsche, a to nejen v České republice, ale i dalších evropských zemích. Nabývaná společnost se zabývá maloobchodní distribucí nových i ojetých osobních a lehkých užitkových vozidel značky Mercedes-Benz. Úřad v řízení zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Francouzská skupina RCM kupuje pražskou firmu prostřednictvím české společnosti RCM Praha, která byla založena letos v červnu. Jejím jednatelem je CEO skupiny RCM Ronan Chabot. Skupina na svých stránkách uvádí, že je distributorem automobilových značek Toyota, Lexus, Porsche a Mercedes-Benz a výrobce jachet Bénéteau. Ve Francii, Belgii, Švýcarsku a Anglii má 123 poboček, z nichž je 42 dealerstvími značky Mercedes-Benz pro osobní auta a dodávky, 35 značky Toyota, 18 dealerstvími nákladních aut značky Mercedes-Benz, pět značky Lexus a tři značky Porsche. Dalších 15 poboček se zaměřuje na jachty, vlastní také tři logistická centra. Uvádí, že zaměstnává 2500 lidí.

Mercedes Benz Praha

Pražský autorizovaný prodejce Mercedes Benz Praha je součástí automobilového koncernu stejné značky a podle obchodního rejstříku vznikl v roce 2016. Na svých stránkách uvádí, že v České republice působí od roku 1995. Firma má dvě pobočky, jednu ve Stodůkách a druhou na Chodově. Podle výroční zprávy za rok 2022 vykázala firma čistý obrat 5,4 miliardy korun a zisk po zdanění 261 milionů korun.

Zdroj: ČTK