Čínská centrální banka sníží povinné rezervy bank. Chce podpořit ochlazující ekonomiku

Investoři totiž očekávají, že poptávka po strategické surovině by mohla kvůli slábnoucímu hospodářskému růstu Číny klesnout.

Cena ropy typu brent se po krátkém výkyvu směrem vzhůru opět vydala jižním směrem. Během úterního obchodování nepatrně zlevnila a dostala se pod 107 dolarů za barel.

Rekordní ceny jsou minulostí

Přitom ještě koncem minulého týdne cena ropy atakovala hranici 110 dolarů, a ropa tak byla nejdražší od poloviny dubna, kdy výrazně narostlo napětí mezi Západem a Ruskem kvůli možnosti zavedení ropného embarga.

Napjatá situace sice na trhu stále přetrvává, jenže zdá se, že poptávku po ropě mnohem více ovlivňuje kondice čínské ekonomiky. Ta sice vykázala za první kvartál vyšší než očekávaný růst, pro zbytek roku se však očekává spíše pesimistický vývoj.

Příčiny poklesu ekonomiky

Za slábnoucím hospodářským růstem Číny stojí epidemie koronaviru, která nabrala na síle ve dvou největších čínských městech, Šanghaji a Pekingu. Čínská vláda proto zavedla přísné restrikce, což ale mělo, a ještě bude mít, negativní dopady na místní ekonomiku.