jen, yen, dolar, euro

Japonský jen dnes pokračuje v růstu proti dolaru. Americké platidlo se tak vůči jenu propadlo na více než dvouměsíční minima. Proti euru potom japonská měna vystoupala na nejvyšší hodnoty od poloviny května. Jenu se daří v očekávání zasedání japonské centrální banky (BOJ) příští středu. Očekává se, že by BOJ mohla avizovat budoucí odklon od měnových stimulů a normalizaci měnové politiky, včetně stabilního zvyšování úrokových sazeb.

Dolarový index

Dolar vůči jenu kolem 16:50 SELČ oslaboval o 1,4 procenta na 153,39 jenu. V jednu chvíli se dokonce dostal nejníže od 6. května. Euro proti japonské měně zaznamenalo nejnižší hodnotu od 8. května, když kolem 16:50 klesalo o 1,4 procenta na 166,5 jenu.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu odepisoval 0,24 procenta na 140,2 bodu. Euro vůči dolaru potom zůstávalo téměř beze změny kolem 0,085 USD.

Očekávání statistik z USA

V pátek se očekává zveřejnění dalších statistických údajů v USA, včetně ukazatele inflace preferovaného centrální bankou Fed, který by měl objasnit výhled vývoje měnové politiky. Příští zasedání proběhne příští týden, přičemž analytici nyní čekají, že by ke snížení základní sazby centrální bankéři mohli přikročit už na zářijovém zasedání.

Japonský jen v červenci

Japonský jen je v červenci zatím vůči nejvýkonnější měnou země ze skupiny největších světových ekonomik G10. Vedle dolaru a jenu do ní patří ještě euro, švýcarský frank, kanadský dolar, švédská koruna a britská libra.

„I kdyby BOJ přišla s něčím, co nebude tak jestřábí, jak teď trhy očekávají, stále existuje riziko, že by ministerstvo financí mohlo zasáhnout a zabránit oslabení jenu, pokud by k němu mělo dojít,“ řekl agentuře Reuters Brian Dangerfield, devizový stratég společnosti NatWest Markets.

Zdroj: čtk