průmyslu, německý, recese, inflace

Objem zakázek německého průmyslu se v dubnu nečekaně snížil. Ve srovnání s předchozím měsícem klesl o 0,4 procenta, zatímco analytici čekali růst, v průměru asi o tři procenta. Za horším vývojem jsou hlavně velké objednávky, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Pokles objemu zakázek zhoršuje vyhlídky největší evropské ekonomiky, která v zimě zažila první recesi od pandemie.

Bez zahrnutí velkých objednávek se průmyslové zakázky meziměsíčně zvýšily o 1,4 procenta. Statistický úřad rovněž zpřesnil údaj za březen, nově zakázky klesly o 10,9 procenta místo původně hlášeného poklesu o 10,7 procenta. Meziročně se průmyslové zakázky snížily o 9,9 procenta.

Není důvod zvyšovat výrobu

Hlavní ekonom společnosti Berenberg Holger Schmieding upozornil, že nové zakázky jsou velmi slabé, ale objem nevyřízených zakázek zůstává vysoký. Továrny tak spoléhají na velké množství nevyřízených zakázek, aby udržely výrobu. „Podniky budou nadále vyrábět, ale nových zakázek nepřichází tolik, jako obvykle, takže není důvod zvyšovat výrobu,“ řekl Schmieding agentuře Reuters.

Domácí objednávky se zvýšily o 1,6 procenta. Objem zahraničních objednávek se však meziměsíčně o 1,8 procenta snížil. Mezi jednotlivými sektory byly velké rozdíly. Zatímco výroba strojů a zařízení zaznamenala pokles zakázek, výroba elektrického zařízení a motorových vozidel rostla.

Preference sektoru služeb

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Zpracovatelský průmysl je brzdou německé ekonomiky, protože růst cen snižuje poptávku a spotřebitelé po pandemii utrácejí více za služby. Ke zmírnění poptávky přispívá i přísnější měnová politika centrální banky, jejímž cílem je dostat pod kontrolu inflaci.

Německá ekonomika se v prvním letošním čtvrtletí propadla do recese. Podle zpřesněných údajů se hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o 0,3 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,5 procenta. Na letošní rok německá vláda odhaduje, že ekonomika vzroste o 0,4 procenta.

zdroj: ČTK