slunce, léto, horko, oteplování, klima

Co je jev El Niño

Změny klimatu by vedly k dalšímu narušení dodávek zemědělských a energetických komodit, posílilo by to extrémní výkyvy počasí a již nyní se tomuto jevu přičítá kromě jiného i omezení obchodu v Panamském průplavu a rušnější hurikánovou sezónu v Atlantiku, než se očekávalo. El Niño by mělo podle předpovědí trvat až do příštího roku, s typickým zimním vrcholem v listopadu do ledna a s pravděpodobností ze dvou třetin přeroste v rekordně silný jev. Což je vzácné (viz graf) a za posledních 75 let byl zaznamenán pouze čtyřikrát. Naposledy se tak stalo v roce 2015, který byl nejteplejším rokem v historii a kdy došlo k rozsáhlým výkyvům počasí.

graf, El Nino, Ocean Nino index, Sea surface temperature

Omezený průjezd lodí

Za příčinu druhého nejhoršího sucha v historii Panamy je obviňován právě jev El Niño. Proto se již omezil průjezd lodní dopravy 80 km dlouhým průplavem spojujícím Tichý a Atlantský oceán, který je klíčovou dopravní tepnou a šetří náklady pro 90 % světového obchodu, jenž se odehrává na moři. Omezení průplavu zpožďují náklad a zvyšují ceny za přepravu. Sazby za přepravu kontejnerů ze Šanghaje do New Yorku vzrostly oproti nedávnému červnovému minimu o 40 % na 3 500 dolarů za 40 stop. V loňském roce proplulo průplavem 14 000 lodí, které přepravily 290 milionů tun nákladu a na mýtném zaplatily 3 miliardy dolarů.

Ohrožen je i americký trh pohonných hmot

Nepředvídatelný jev El Niño ovlivňuje i hurikánovou sezónu v Atlantiku. Každoroční hrozba pro americký trh s benzínem, LNG a pojištěním je v roce El Niño obvykle slabší, ale zatím tomu tak není. Americké Centrum pro klimatické předpovědi právě zdvojnásobilo šanci na nadprůměrnou hurikánovou sezónu na 60 %, přičemž se očekává výskyt dvou až pěti velkých hurikánů. Hurikánová sezóna trvá šest měsíců do 30. listopadu a nyní se dostává ke svému tradičnímu dvouměsíčnímu vrcholu. 

Komentář: Ben Laidler