FAO: Světové ceny potravin v červnu klesly, jsou ale blízko rekordních hodnot

Meziměsíční pokles odráží snížení cen rostlinných olejů, obilovin a cukru. Na meziroční růst mají vliv dopady ruské invaze na Ukrajinu, obavy z nepříznivého počasí, silná globální poptávka a vysoké produkční a dopravní náklady.

Index cen potravin dosahují rekordních hodnot

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu vystoupil na 154,2 bodu ze zpřesněné hodnoty 157,9 bodu v květnu. Původně FAO květnovou hodnotu stanovila na 157,4 bodu.

Dílčí index cen rostlinných olejů v červnu meziměsíčně klesl o 7,6 procenta, index cukru se snížil o 2,6 procenta. Index mléčných výrobků naopak o 4,1 procenta vzrostl, index masa je vyšší o 1,7 procenta a dostal se na rekord. Dílčí index obilovin se díky sezonní dostupností z nových sklizní na severní polokouli o 4,1 procenta snížil. Meziročně je ale o 27,6 procenta vyšší.

FAO zvýšila své prognózy

V samostatném odhadu nabídky a poptávky po obilovinách FAO zvýšila prognózu celosvětové produkce obilovin na letošní rok na 2,792 miliardy tun z dříve uváděných 2,784 miliardy tun. To je o 0,6 procenta méně, než byla loňská světová produkce.

Zdroj: ČTK