JUNE 22, 2107 FILE PHOTO FILE - In this June 22, 2017 file photo, President Donald Trump speaks on the South Lawn of the White House in Washington. President Donald Trump is not known for plunging into the details of complex policy issues, and health care is no exception. Since his campaign days, Trump has addressed health care in broad, aspirational strokes. Nonetheless he made some clear promises along the way. (AP Photo/Alex Brandon, File)

 Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa hledá právní možnosti, jak od Kalifornie získat zpět peníze z federálního fondu, které byly použity na projekt vysokorychlostní železnice.

Washington 20. února (ČTK) -Dnes o tom informovala televize Fox News. Trump stavbu tratě, která se značně protahuje a prodražuje, kritizuje. Záměr Bílého domu je přitom vnímán jako odveta za to, že Kalifornie stojí v čele amerických států, které soudně napadly prezidentovo vyhlášení nouzového stavu na jižní hranici s Mexikem.

Trumpova administrativa uvedla, že chce od Kalifornie vrátit 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard korun) a že plánuje zmrazit dalších 928 milionů dolarů, které dosud nebyly z federálního rozpočtu vyplaceny (21 miliard korun).

Nová trať v délce 1300 kilometrů spojí San Diego se San Franciskem a Sacramentem.

Stavba se ale od počátku potýká s problémy a průtahy a také se zvyšováním rozpočtu. Demokratický guvernér Gavin Newsom navíc tento měsíc prohlásil, že dokončení první etapy, která povede ze San Franciska do Los Angeles, se kvůli enormním nákladům odkládá na neurčito a že dostavěno bude prozatím jen zhruba 180 kilometrů železnice mezi Bakersfieldem a Mercedem.

Původní rozpočet pro první fázi počítal ještě před deseti lety s 33,6 miliardy dolarů (761 miliard korun), loňský odhad již byl až sto miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Druhá etapa s prodloužením do San Diega a Sacramenta je v rovině úvah. Newsom nicméně tvrdí, že projektu se Kalifornie nevzdala, jen hledá nové cesty jeho financování.

Trump stavbu označuje za zelenou pohromu, která bez výsledku spolykala miliardy dolarů. Argumentuje také tím, že jím zamýšlená zeď na hranicích s Mexikem bude stát pouhý zlomek této částky. Peníze na bariéru mu ale Kongres USA odmítl uvolnit, proto prezident vyhlásil stav nouze na jižní hranici, aby získal přístup ke krizovým fondům. Trumpův postup zažalovala Kalifornie společně s dalšími 15 americkými státy.

4 KOMENTÁŘE

Comments are closed.